Vakantie

Alles over vignetten voor je Zwitserse avontuur

Plannen om met de auto door Zwitserland te touren? Dan heb je een vignet nodig. Een vignet is een soort toegangsbewijs voor het gebruik van de snelwegen en is verplicht voor iedereen die de Zwitserse snelwegen betreedt. Gelukkig is het kopen van een vignet helemaal niet zo ingewikkeld.

Een vignet kun je op verschillende manieren bemachtigen. Je kunt ervoor kiezen om het vignet te kopen bij de grens, maar dan loop je het risico dat je te maken krijgt met lange wachtrijen of ongunstige wisselkoersen. Een handige en stressvrije optie is om je vignet kopen online te bestellen voordat je op reis gaat.

Verschillende soorten vignetten

Als het aankomt op het kiezen van een vignet, zijn er twee hoofdsoorten: het fysieke vignet en het digitale vignet. Het fysieke vignet is een sticker die je op de binnenkant van de voorruit van je auto plakt. Het digitale vignet, of E-vignet, is een nieuwere optie waarbij je kenteken elektronisch geregistreerd wordt.

Het maakt niet uit welke soort je kiest, beide kosten evenveel: €49,95 inclusief btw voor het jaar 2024. En ze zijn geldig vanaf 1 december 2023 tot en met 31 januari 2025. Dus wat kost een vignet voor zwitserland? Nou, dat weet je nu!

Hoe gebruik je het vignet op de zwitserse wegen

Het aanbrengen van een fysiek vignet is heel eenvoudig. Zorg ervoor dat de binnenkant van je voorruit schoon en droog is. Haal het vignet uit de beschermhoes en plak het aan de binnenzijde van de voorruit. Let op: het moet in het zicht zijn en mag niet worden verplaatst of opnieuw gebruikt worden.

Voor het digitale vignet is er geen plakwerk nodig. Na aankoop wordt je kenteken elektronisch geregistreerd en ben je klaar om te gaan. Het grote voordeel hiervan is dat je niets fysieks hoeft aan te brengen en er dus ook niets aan je auto kan beschadigen.

Boetes vermijden tijdens je reis door zwitserland

Rijden zonder geldig vignet kan tot nare verrassingen leiden. Als je gepakt wordt zonder een geldig vignet, kun je een boete verwachten van minimaal CHF 200. Dat is toch weer iets wat we liever aan leukere dingen uitgeven tijdens onze vakantie.

Zorg er dus voor dat je altijd een geldig vignet hebt voordat je de Zwitserse snelwegen op gaat. Dit voorkomt niet alleen boetes, maar ook mogelijke vertragingen tijdens je reis.

Tips voor een zorgeloze rit door het alpenland

Zwitserland staat bekend om zijn adembenemende landschappen en goed onderhouden wegen. Om optimaal te kunnen genieten van de rit, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Naast een geldig vignet moet je bijvoorbeeld ook altijd een gevarendriehoek in de auto hebben.

Zorg daarnaast dat je op de hoogte bent van lokale verkeersregels en -borden, vooral omdat deze kunnen afwijken van wat we gewend zijn. En vergeet niet om regelmatig te stoppen om te genieten van het prachtige uitzicht!

De mooiste routes met een vignet

Eenmaal in Zwitserland met je vignet kun je beginnen aan enkele van de mooiste routes in Europa. Denk aan de Gotthardpas, waarbij je langs historische paden rijdt met ongelofelijke uitzichten op bergen en valleien.

Of neem de route langs het Vierwoudstrekenmeer waarbij je kunt genieten van kristalhelder water en pittoreske dorpjes. Met een vignet ben je vrij om te verkennen en zal Zwitserland geen geheimen meer voor je hebben.